10 tips om wateroverlast te voorkomen rondom je woning

  • Geplaatst op
  • Door Martenstuin.nl
10 tips om wateroverlast te voorkomen rondom je woning

Het klimaat verandert, waardoor we steeds vaker te maken krijgen met extreme piekbuien. Dit merk je ook in de tuin, die onder water kan gaan staan. Wateroverlast in de tuin kan zorgen voor verzakking van de grond en verstikking van bloemen en planten. Met deze 10 slimme aanpassingen rondom je tuin en woning kun je effectief regenwater opvangen, opslaan en afvoeren.

 

1. Groendak aanleggen

Een groendak vangt regenwater op, vermindert CO-2 uitstoot en haalt vervuilde stoffen uit regenwater en de buitenlucht. Daarnaast is het een goede investering dankzij de isolerende werking. In de winter blijft het lekker warm en in de zomer blijft het heerlijk koel. Ook verbruik je minder energie en zorgt het voor lagere energiekosten. Win-win dus! In veel gemeentes en bij waterschappen kun je zelfs subsidie krijgen voor de aanleg van een groendak. De subsidie kan oplopen tot wel € 30,- per m2.

2. Dakgoot schoonmaken

De meeste meldingen van regenwaterschade bij verzekeraars gaan over daklekkages. Verstopte en
kapotte dakgoten zijn hiervan de grootste oorzaak. Regelmatig onderhoud aan de dakgoot is daarom zeer belangrijk! Een dakgoot verzamelt ongemerkt bladeren, modder, mos en ander vuil. Hierdoor kan de dakgoot verstopt raken en voor lekkage en schade zorgen. Zorg voor regelmatig onderhoud om dit te voorkomen.

3. Hemelwaterafvoer

Alle vormen van water uit de lucht wordt hemelwater genoemd. Denk aan regen, sneeuw en hagel. Door een regenpijp te plaatsen, voer je het water uit de dakgoot netjes af. Om waterschade of wateroverlast te voorkomen is het belangrijk om het regenwater van het huis weg te leiden. Dit kan je doen door de regenpijp te koppelen aan een regenton, regenwatervijver, infiltratiekrat of drainagesysteem.

4. Lijnafwateringsgoot

Loopt het water niet goed weg op je terras? Dat kan liggen aan de afwatering in de tuin. Door een lijnafwateringsgoot aan te leggen kan het regenwater beter aflopen en worden waterplassen eenvoudig voorkomen. Het is verstandig om regelmatig de lijnwateringsgoot schoon te maken, hiermee wordt de levensduur verlengd.

5. O2-put plaatsen

Door extreme hoosbuien koppelen veel gemeenten het regenwater af van het gemengd riool. De Martens O2-put biedt de oplossing voor het afkoppelen van woningen in de strijd tegen overvloedige hoeveelheid water. Daarnaast zorgt de O2-put voor het voorkomen van vervelende stank- en wateroverlast in de woning.

6. Regenton plaatsen

Een regenton is een handige manier om regenwater op te vangen waarmee je later je tuin weer kunt besproeien. Regenwater is drinkwater voor de planten en bloemen in je tuin, omdat het veel goede voedingsstoffen bevat. Daarnaast is het regenwater ideaal om de ramen van je auto mee te wassen, omdat er geen kalk in het water zit en hierdoor krijg je geen strepen op de ramen. De regentonnen van Martentuin hebben een stijlvol design en zijn zowel functioneel als decoratief zeer geschikt.

7. Waterdoorlatende grastegel

Een waterdoorlatende grastegel is een uitstekende afvoer van hemelwater. Hiermee voorkom je wateroverlast. Via de holten laat de tegel water door. Daarnaast zijn de grastegels effectief tegen uitdroging van de bodem en beperken de overbelasting van het riool. Je kunt de grastegels gebruiken ter versteviging van een ondergrond van gras of grind.

8. Infiltratiekrat plaatsen

Een infiltratiekrat is een belangrijk onderdeel voor het opvangen en afvoeren van hemelwater. Het dient als buffer, waarbij het hemelwater langzaam wordt afgevoerd. Door het langzaam verspreiden van regenwater in de grond ontstaat er minder wateroverlast. Daarnaast is het beter voor het grondwaterpeil. Neem een kijkje op de website voor de infiltratiekratten van Martenstuin voor het infiltreren van regenwater.

 


9. Drainage aanleggen

Een drainagebuis zorgt ervoor dat water na een hevig regenbui snel afgevoerd wordt. Wateroverlast kan zorgen voor verzakking van bestrating of verstikken van planten in je tuin. Door een drainagebuis aan te leggen wordt dit verminderd.

10. Regenwatervijver aanleggen

Een regenwatervijver vangt tijdelijk regenwater op en laat het aan de randen langzaam wegzakken in de ondergrond. Dit zorgt ervoor dat het grondwater wordt aangevuld en de droogteschade wordt beperkt. Een regenwatervijver heeft wisselende waterstanden: vol na een regenbui en bijna leeg als het lang droog blijft. Daarnaast zorgt het voor sfeer in je tuin en is het een plek waar planten en dieren zich thuis voelen.