Zwembadwater onderhouden: de 10 meest gestelde vragen

 • Geplaatst op
 • Door Martenstuin.nl
Zwembadwater onderhouden: de 10 meest gestelde vragen

Het onderhouden van een zwembad roept al snel veel vragen op. Want hoe kan je het gebruik van chloor beperken? Wat is precies de juiste pH-waarde? En hoe houd je jouw zwembadwater helder? We geven in deze blog antwoord op de 10 meest gestelde vragen over zwembaden en het onderhoud ervan. Zo kan jij aan de slag om jouw zwembadwater in topconditie te houden!

1. Hoe bereken je de inhoud van een zwembad?

Wanneer je de inhoud van je zwembad gaat berekenen, kijk je eerst naar de vorm van het zwembad. Is jouw zwembad rond, vierkant of ovaal? Daarna kan je met behulp van onderstaande tabel de inhoud van jouw zwembad berekenen. De inhoud wordt uitgedrukt in m3 of in liter, waarbij 1m3 gelijk staat aan 1000 liter. Het is belangrijk om de inhoud van een zwembad te weten, omdat je dan de juiste dosering aan zwembadonderhoud producten kan toe dienen.

Hoe bereken je de inhoud van een zwembad - Martens Tuin

 

2. Is het gebruik van chloor in een zwembad veilig?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Ja, de BSI-chloorproducten zijn veilig voor in het zwembad. Het is wel belangrijk dat je de juiste dosering van het product gebruikt. Nu je bij vraag 1 weet hoe je jouw zwembad inhoud kunt berekenen, kun je de juiste product hoeveelheden gaan gebruiken. De BSI Chloortabletten, BSI Langwerkend Chloor en BSI Snelwerkend Chloor zijn van de allerhoogste zuiverheid, getest en goedgekeurd door de overheid, wat je kan herkennen aan de blauwe deksel.

BSI Chloortabletten - Martens TuinBSI Langwerkend Chloor - Martens TuinBSI Snelwerkend Chloor - Martens Tuin

 

3. Hoe kan je het gebruik van chloor in het zwembad beperken?

Iedereen wil natuurlijk een schoon zwembad hebben, zonder dat er té veel chloor in het zwembad zit. Je kunt het gebruik van chloor beperken met de producten van BSI. De BSI Cristel Clear zorgt voor kristalhelder zwembadwater. Ideaal als onderhoudsbehandeling. De BSI Floc Socks en BSI Micro Floc zorgen voor het samenvlokken van fijne niet filterbare verontreinigingen.
BSI Cristel Clear - Martens TuinBSI Floc Socks - Martens TuinBSI Micro Floc - Martens Tuin

 

4. Waarom gaan mijn metalen zwembadonderdelen oxideren en roesten?

Bruine vlekken op metalen zwembadonderdelen komen door een te laag zuurtegraad in het zwembad. Dit betekent dat het water te zuur is, waardoor roest kan ontstaan. Met de BSI pH Up kun je de pH verhogen tot de juiste pH-waarde. Belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw zwembad een pH-waarde heeft tussen de 7,2 en 7,8. 

BSI pH Up - Martens Tuin

 

5. Hoe krijg ik de juiste pH-waarde in mijn zwembad?

Een te hoge of te lage pH-waarde heeft te maken met de alkaliniteit (buffering). De alkaliniteit geeft de concentratie carbonaten en bicarbonaten in het water aan. Een goede alkaliniteit in het zwembad houdt de pH-waarde stabiel en zorgt voor een goede waterbalans. Met de BSI Alkalinity Up verhoog je de alkaliniteit van het water waardoor het stabiliseert. De ideale pH-waarde ligt tussen de 7,2 en 7,8.

6. Waarom is mijn zwembadwater troebelachtig, voelen de wanden ruw en hebben ze witte of grijze vlekken?

Als je deze problemen herkent bij jouw eigen zwembad, is het goed om te weten dat dit komt door een sterke concentratie aan kalk in het zwembadwater. Zorg dat de pH-waarde van het zwembad lager wordt, en tussen de 7,2 en 7,8 komt. Met de BSI pH Down kun je de pH-waarde snel weer verlagen. Hierna kun je het water behandelen met BSI Anti kalk en de onzuiverheden uitvlokken met de BSI Floc Socks. Als het zwembad leeg is, kun je de ruwe randen van het zwembad reinigen.

BSI pH Down - Martens TuinBSI Floc Socks - Martens Tuin

 

7. Wat kun je doen tegen onaangename chloorgeur en zwembadwater dat ogen en huid irriteert?

Deze klachten worden veroorzaakt door te veel chloramine in het zwembadwater en een te laag gehalte aan vrij chloor. Dit is een lastiger probleem om op te lossen, maar met de volgende stappen kun je jouw zwembad reinigen:

 • Controleer of de pH-waarde tussen de 7,2 en 7,8 ligt. Verlaag de waarde met BSI pH Down of verhoog de waarde met BSI pH Up.
 • Bepaal met de BSI Test Kit het vrij chloorgehalte. Het chloraminegehalte is goed als het verschil
  tussen die 2 kleiner is dan 0,5 ppm (eenduizendste gram per liter).
 • Voer een behandeling uit met BSI Oxy Pool en Spa.
 • Voer daarna een schokbehandeling uit met BSI Snelwerkend Chloor.
 • Controleer na enkele uren het vrij chloorgehalte. Houd de waarden tussen de 1,0 en 1,5 ppm
  (wanneer dit te hoog is, ververs je een deel van het water).
 • Zuig de neerslag op de zwembadbodem weg en filter het water dubbel zo lang als gewoonlijk.

BSI pH Up - Martens TuinBSI pH Down - Martens TuinBSI Snelwerkend Chloor - Martens TuinBSI Snelwerkend Chloor - Martens Tuin

 

8. Wat kun je doen tegen zwembadwater dat ogen en huid irriteert, maar geen onaangename chloorgeur heeft?

In dit geval is de concentratie aan vrij chloor te hoog. Met de BSI Test Kit kun je het chloorgehaalte controleren. Probeer de waardes tussen de 0,6 en 1,5 ppm te houden. Indien nodig om chloor te verminderen of te stoppen met doseren. Desnoods kun je een deel van het zwembadwater vervangen.

BSI Test Kit - Martens Tuin

 

9. Wat is de oplossing tegen bruinachtig zwembadwater?

Bruin zwembadwater is veelal de oorzaak van teveel ijzeroxide in het water. Dit ontstaat doordat ijzer in contact komt met chloor en hierdoor oxideert. Je wil hier natuurlijk snel van af! Volg onderstaande stappen voor het schoonkrijgen van jouw zwembadwater.  
1. Zorg voor een pH-waarde tussen 7,2 en 7,8.
2. Voer met BSI Snelwerkend Chloor een schokbehandeling uit.
3. Gebruik BSI Floc Socks of BSI Micro Floc hierdoor gaan de ijzerdeeltjes naar de bodem
van het zwembad en daarna de deeltjes opzuigen. Let op dat de opgezogen deeltjes niet in
de filterinstallatie raken, maar afgeleid worden naar de riolering.
4. Controleer of de pH-waarde tussen 7,2 en 7,8 is.

BSI Snelwerkend Chloor - Martens TuinBSI Floc Socks - Martens TuinBSI Micro Floc - Martens Tuin

 

10. Waarom wijzigt de pH-waarde van mijn zwembad nauwelijks na toevoeging van BSI pH Up of pH Down?

Dit kan komen doordat je al een tijd hetzelfde zwembadwater gebruikt. Door product resten wordt de pH-aanpassing verhinderd. Dit kun je oplossen door 1/3 van het zwembadwater te vervangen.