In 4 stappen jouw zwembad zomerklaar maken

  • Geplaatst op
  • Door Martenstuin.nl
In 4 stappen jouw zwembad zomerklaar maken

Eindelijk, mooi weer! Het zwemseizoen breekt aan! Het is voor de hand liggend om begin april je zwembad zomerklaar te maken. Lees in deze blog alles wat je moet weten over het zomerklaar maken van jouw zwembad.

In 4 stappen jouw zwembad zomerklaar maken

Eindelijk, mooi weer! Het zwemseizoen breekt aan! Het is voor de hand liggend om begin april je zwembad zomerklaar te maken. Als het zwembadwater een temperatuur van 12 ºC heeft bereikt, is de winterperiode voorbij. Alleen met het winterzeil eraf halen ben je er nog niet. Met deze vier stappen zorg je ervoor dat jouw zwembad uit een winterslaap komt.

 

Stap 1: zwembad reinigen

Verwijder als eerste de winterafdekking, winterdrijvers en winterpluggen. Maak deze daarna goed schoon met behulp van een tuinslang. Laat de spullen goed drogen en berg het veilig op. Maak met een schepnet of stofzuiger het wateroppervlak en de bodem van het zwembad vrij van vuil. Met behulp van een kunststofreiniger reinig je de skimmer. Als laatste maak je de waterlijn schoon met een waterlijnreiniger. 

 

Stap 2: waterpeil op de juiste hoogte brengen

Om je zwembad zomerklaar te maken, vul je het zwembad met schoon leidingwater. Laat de skimmer tot driekwart onderwater staan. Het is verstandig dat je leidingwater gebruikt in plaats van bron- of grondwater, omdat dit zorgt voor schoon en helder zwembadwater. 

 

Stap 3: techniekinstallatie zwembad inschakelen

Om te voorkomen dat er zwembadwater verdwijnt, is het belangrijk om alle koppelingen en apparaten op lekkages te checken. Als je dit hebt gedaan plaats je de O-ringen in de koppelingen. Daarna draai je alle aftappluggen vast. Vul dan de zandfilter en voorfilter van de zwembadpomp zover mogelijk met zwembadwater en sluit dit goed af. Open vervolgens alle kranen, zodat je de pomp aan kunt zetten. Zet de zeswegkraan op circuleren. Draait alles weer? Zet dan de zeswegkraan terug in de normale filterstand.

 

Stap 4: waterbalans op orde brengen

De alkaliniteit is de basis van gezond zwembadwater. Om jouw zwembad zomerklaar te maken is het dus belangrijk dat je dit als eerste meet. De juiste alkaliniteit ligt tussen de 100 en 150 ppm (eenduizendste gram per liter). Je kunt de alkaliniteit verhogen met de BSI Alkalinity Up. Test daarna de pH-waarde en temperatuur van je zwembadwater. Dit kan met de BSI pH-meter, waarbij de juiste pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 ligt. Als laatste controleer je de chloorwaarden, indien nodig voeg je een chloorshock toe. Een chloorshock is het toevoegen van een extra dosis chloor aan het zwembad om zo het chloorgehalte op peil te brengen. Jouw zwembad is nu zomerklaar en gereed om in te zwemmen!

 

TIP: voor schoon en veilig zwembadwater is het verstandig om de zwembadpomp continu, voor meerdere dagen, te laten draaien. Hierdoor kunnen desinfectiemiddelen hun werk goed doen en zal het meeste vuil uit het water worden gefilterd. Zet na een paar dagen de zwembadpomp op de normale stand. Met behulp van de BSI Testkit kun je dagelijks de waterkwaliteit meten. Je meet hiermee de zuurtegraad, die tussen de 7,2 en 7,6 moet liggen. Daarnaast meet je het chloorgehalte, wat tussen de 1 en 2 ppm moet liggen.