Hoe zorg je dat zwembadwater mooi helder blijft?

  • Geplaatst op
  • Door Martenstuin.nl
Hoe zorg je dat zwembadwater mooi helder blijft?

Wanneer je een zwembad in de tuin hebt wil je hier optimaal van kunnen genieten. Een helder en schoon zwembad is prettig om in te zwemmen. Wanneer dit niet zo is, helpen deze vijf stappen je om jouw zwembadwater weer mooi helder te krijgen! Zo houd je jouw zwembadwater in topconditie.

Stap 1: De hardheid van het zwembadwater

De hardheid van het zwembad is het gehalte aan kalk en magnesiumverbindingen in het water. Het is mogelijk dat er te veel kalk in het water zit. Controleer of deze waarde tussen de 100 en 200 mg/l ligt. Als de hardheid te hoog is, verlaag je de kalk met een ontkalker.

 

Stap 2: De pH-waarde van het zwembadwater

De ideale pH-waarde van het zwembadwater ligt tussen 7,0 en 7,6. Een te hoge of te lage pH veroorzaakt irritatie van de ogen en de huid. Het water kan wazig worden of metalen onderdelen kunnen gaan roesten. Je kunt de pH-waarde van het zwembad meten met de BSI pH-meter. De desinfectie is optimaal als de zuurtegraad 7,2 is. Als de pH-waarde boven de 7,6 dan is het water niet zuur en kan chloor zijn werking niet goed doen. Je kunt de zuurtegraad aanpassen met de BSI pH Up en BSI pH Down.

BSI pH-meter - Martens TuinBSI pH Up - Martens TuinBSI pH Down - Martens Tuin

 

Stap 3: Bruine algen in zwembad

Je kunt makkelijk testen of je met bruine alg te maken hebt door de bodem en de wanden van het zwembad aan te raken. Als deze glibberig aanvoelen, heb je met bruine alg te maken. Om het zwembadwater helder te maken meet je de pH-waarde, dit kan met de BSI-pH-meter. De BSI pH Up of BSI pH Down helpen de pH-waarde te verhogen of te verlagen.

BSI-pH-meter - Martens TuinBSI pH Up - Martens TuinBSI pH Down - Martens Tuin

 

Stap 4: Groen zwembadwater

Het kan ook voorkomen dat je zwembad groen water heeft. Dit komt door algen, die zorgen voor een groene kleur. Je kunt de algen bestrijden met de BSI Turbo anti-groen & alg. Het is ook mogelijk om BSI Floc Socks of BSI Micro Floc te gebruiken dit zorgt ervoor dat algen samenklonteren en door de filterinstallatie kunnen worden afgevoerd.

BSI Turbo anti-groen & alg - Martens TuinBSI Floc Socks - Martens TuinBSI Micro Floc - Martens Tuin

 

Stap 5: Zwembadwater verversen

Het kan ook voorkomen dat het zwembadwater verzadigd is. Als je te lang hetzelfde zwembadwater gebruikt kunnen de productresten de pH-aanpassing verhinderen. Om dit op te lossen kun je 1/3 van het zwembadwater laten leeglopen en deze weer aanvullen met schoon water. Als het goed is werken je onderhoudsproducten voor je zwembad weer optimaal!

 

Na deze vijf stappen is je zwembadwater weer prachtig helder en kun je optimaal genieten van jouw zwembad.


Veel zwemplezier!