Zwembad winterklaar maken

  • Geplaatst op
  • Door Martenstuin.nl
Zwembad winterklaar maken

Je zwembad winterklaar maken kost even wat tijd, maar is de moeite meer dan waard. Want door extra te investeren in het winterklaar maken van jouw zwembad kun je bij mooi weer sneller genieten van jouw schone zwembad. Omdat geen enkel zwembad hetzelfde is, bestaat er geen algemeen onderhoudsverhaal voor het winterklaar maken van je zwembad dat op ieder zwembad van toepassing is. Wel zijn er een aantal zaken waar je bij het winterklaar maken van elk zwembad op moet letten.

 

Wanneer maak ik mijn zwembad winterklaar?

Waar de één het al snel te koud vindt om een frisse duik te nemen, zwemt de ander het liefst heel het jaar door in zijn of haar zwembad. Een veelgebruikte regel voor het bepalen wanneer je zwembad winterklaar gemaakt moet worden is de temperatuur van het zwembadwater. Zodra de watertemperatuur onder de 12 graden zakt, is er geen algengroei meer aanwezig en kan je jouw zwembad zonder problemen afdekken.

 

Passieve of actieve overwintering van het zwembad

Voordat je jouw zwembad afdekt is het verstandig om deze eerst grondig schoon te maken en alle onderdelen en apparatuur in en rondom het zwembad te beschermen tegen de kou. Je kunt hierbij kiezen voor een passieve of actieve overwintering. Wanneer je volledig stopt met filteren, wordt dit een passieve overwintering van het zwembad genoemd. De pomp, filter, skimmers en eventuele andere onderdelen worden afgetapt en watervrij gemaakt. Deze manier van overwinteren wordt vooral aangeraden wanneer jouw filterinstallatie niet tegen vorst kan.
In landen waar het bijna nooit vriest wordt een actieve overwintering van het zwembad geadviseerd. Let op, dit kan echt alleen wanneer jouw installatie op een vorstvrije plaats staat. Tijdens deze manier van overwinteren blijf je het water de hele winter doorfilteren en wordt er het hele jaar door chemicaliën toegediend.

 

Wel of geen water in het zwembad laten tijden de winter?

Het belangrijkste bij het winterklaar maken van jouw zwembad is ervoor zorgen dat jouw zwembad klaar is voor temperaturen onder het vriespunt. Het advies is dan ook om in de winter gewoon het water in je zwembad te laten. Zo creëer je namelijk een tegendruk tegen de wanden waardoor er geen scheuren kunnen ontstaan. Let wel op dat je bij hevige regenval, na controle van de stand van het grondwater, een klein beetje water wegpompt. En bij koude temperaturen een speciaal vorstbestendig afdekzeil over het zwembad plaatst.

Poetsen, poetsen, poetsen!

Naast het water filteren, bladeren eruit scheppen en gebruik maken van een vorstbestendig afdekzeil is het verstandig om bij het winterklaar maken van jouw zwembad ook de bodem en wanden mee te nemen. Gebruik een speciale zwembadstofzuiger om de bodem te zuigen en schrob met een borstel over de wanden. Vervolgens raden we je aan om de waterkwaliteit van het water nog een laatste keer te controleren met een BSI PH-meter voordat het afdekzeil erop gaat. Zorg ervoor dat het water fris en helder is zonder viezigheid. Voeg anders producten toe die deze waardes op peil brengen, zoals de BSI pH Down of BSI pH Up.

 

BSI zwembadonderhoud

Bekijk het assortiment met BSI onderhoudsproducten om jouw zwembad schoon en veilig de winter in te laten gaan!