Welke tuinverlichting past het beste bij mijn tuin?

  • Geplaatst op
  • Door Martenstuin.nl
Welke tuinverlichting past het beste bij mijn tuin?

Tuinverlichting aanschaffen lijkt makkelijker dan dat het is. De keuze in tuinverlichting is namelijk enorm! Voor elke stijl en functie valt de juiste tuinverlichting te vinden, en ook dan moet je nog kiezen uit verschillende soorten en typen buitenlampen. Ga je voor sfeervolle inbouwspots of passen stoere grondlampen beter bij jouw tuin? Bij Martenstuin bieden we een breed assortiment aan tuinverlichting aan van het merk Easy Connect. We leggen je graag uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van de juiste tuinverlichting!

De functie van jouw tuinverlichting bepalen

1. Sfeerverlichting in de tuin
Tuinverlichting neemt een steeds grotere rol binnen de architectuur van tuinen. Met de juiste tuinverlichting valt namelijk steeds meer sfeer en beleving te behalen. Met sfeervolle tuinverlichting kun je tot laat in de avond buiten blijven zitten, zelfs tot ver nadat de zon onder is gegaan. Je creëert door de juiste tuinverlichting een gezellige en warme sfeer in de tuin.

2. Tuinverlichting voor de veiligheid
Niet alleen de sfeer bepaalt waar tuinverlichting wordt gebruikt. Ook veiligheid speelt hierin een belangrijke rol. Bij functionele tuinverlichting is het van belang dat deze op plekken wordt gebruikt waar licht cruciaal is. Denk aan belangrijke looproutes naar de entree van jouw huis of schuur, of andere plekken waar trappen en drempels moeilijk zichtbaar zijn. Wil je genoeg licht hebben, maar jouw buitenlampen zo onopvallend mogelijk maken? Dan zijn inbouwspots een goede optie voor jouw functionele tuinverlichting.

3. Accentverlichting in de tuin
Accentverlichting gebruik je om bepaalde elementen in je tuin extra aandacht te geven. Denk bijvoorbeeld aan tuinspots die jouw gevel, vijver, bomen of kunst in de tuin subtiel in de
schijnwerpers zetten.

De eisen van jouw tuinverlichting bepalen

Naast de toepassing en functie van jouw tuinverlichting, is het belangrijk om te bepalen welke eisen je aan de verlichting in de tuin stelt. De keuzes zijn gebaseerd op gebruiksgemak, budget en de dieren in je tuin.

Gebruiksvriendelijke tuinverlichting

Omdat de meeste tuinen niet zoveel stroompunten hebben, bestaan er verschillende gebruiksvriendelijke buitenlampen zonder snoer en waar je geen gereedschap voor nodig hebt. Neem bijvoorbeeld ons assortiment aan Easy Connect tuinverlichting. De buitenlampen van Easy Connect zijn eenvoudig te monteren in jouw tuin dankzij het plug and play systeem. Hierdoor realiseer je eenvoudig de juiste verlichting in jouw tuin.

Budgetvriendelijke tuinverlichting

Wil je graag genieten van de juiste tuinverlichting zonder vervolgens een torenhoge energierekening te ontvangen? Ga dan voor ledverlichting. Ledlampen zijn voor elke functie toepasbaar, verbruiken weinig energie en gaan lang mee! Ook buitenlampen die werken op zonne-energie zijn een milieubewuste keuze.

Diervriendelijke tuinverlichting

Dieren kunnen het beste overleven met alleen het licht van de sterrenhemel. Te felle tuinverlichting verstoort hun route en brengt ze zo in gevaar. Wanneer je rekening wilt houden met de leefomgeving van de dieren kies je het best voor amberkleurige tuinverlichting. Voor deze kleur zijn veel dierenogen ongevoelig maar jij kan hierbij nog steeds alles in jouw tuin goed waarnemen. Daarnaast is het altijd een goed idee om tuinverlichting uit te zetten wanneer deze niet nodig is.

Waterdichte tuinverlichting

De belangrijkste factor waar op gelet moet worden bij het kopen van tuinverlichting, is of deze bestemd is tegen de omgevingsfactoren in jouw tuin. De juiste tuinverlichting moet altijd waterdicht zijn. Je komt hier achter door te kijken naar de IP-waarde op de lamp. Dit 2-cijferige nummer op jouw buitenlamp zegt iets over de beschermingsgraad tegen het indringen van voorwerpen van de buitenlamp maar ook hoe goed deze is beschermd tegen vocht van buitenaf. De tuinverlichting van Easy Connect is bestand tegen regen, sneeuw, vorst, onderdompeling, extreme warmte of verplettering.

 

Welk type tuinverlichting past het beste in je tuin?

Welke tuinverlichting bij jou in de tuin past hangt af van veel verschillende factoren. Zoals hierboven beschreven, wordt de keuze al wat gelimiteerd zodra je weet welke functie jouw buitenverlichting moet hebben en aan welke eisen jouw buitenlampen moeten voldoen. Maar ook wanneer je dit weet, blijven de mogelijkheden eindeloos. Om van jouw tuin één geheel te maken is het van belang buitenlampen te kiezen die passen bij de stijl van zowel jouw huis als tuin. Woon je bijvoorbeeld in een moderne woning met een strakke tuin, dan staan modernere buitenlampen beter in jouw tuin dan tuinverlichting met veel tierelantijntjes. Ga bijvoorbeeld voor de moderne Easy Connect grondlamp of de Easy Connect Lichtbol. Ga je voor een natuurlijke tuin met meer bloemen en planten, dan is de Easy Connect Grondspot met steenmotief een leuke sfeervolle lamp. Ook leuk voor bij de vijver!

Het formaat van je tuin

Bij het kiezen van de juiste buitenlampen is het verstandig om naar de ruimte te kijken. Heb je bijvoorbeeld een wat kleinere tuin? Dan bieden inbouwspots de uitkomst voor jouw buitenruimte, omdat je zo ruimte bespaart in je tuin. Voor een balkon of terras biedt feestverlichting een leuke speelse oplossing.

Lichtplan opstellen

Door een lichtplan op te stellen krijg je de juiste balans in jouw tuinverlichting. Een overbelichte tuin zorgt niet voor sfeer en een tuin met te weinig buitenlampen kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Juist de afwisseling tussen verlichte plekken en donkere hoekjes zorgt voor gezelligheid en dynamiek in je tuin. Ga dus voor een mix van functionele tuinverlichting en sfeerverlichting.

 

Bediening van de tuinverlichting

Een trend van de laatste jaren is de vooruitgang in bediening van tuinverlichting. Dit gaat tegenwoordig allemaal via slimme domotica. Met het Easy Connect Domotica systeem bedien je de totale Easy Connect Tuinverlichting op 300 meter afstand.

Easy Connect Tuinverlichting

Bekijk ons uitgebreide assortiment aan Easy Connect tuinverlichting, waarmee je jouw tuin meer sfeer en warmte geeft. Kies uit mooie inbouwspots, grondlampen of sfeerverlichting om op te hangen. Ook voor snoeren en connectoren ben je bij Martenstuin aan het juiste adres!